VHC-Waddenfood partij | KAATSVERENIGING TERSCHELLING

Om half elf waren er 17 kaatsers en 1 scheidsrechter aanwezig voor de VHC-Waddenfood kaats partij.

Harm Mink was speciaal over gekomen om als scheidsrechter de partij in goede banen te leiden, het bestuur besloot in overleg met deze scheids, te gaan kaatsen met het Zwitserse model.

Dit houd in dat na de 1e omloop een ranglijst word gemaakt en de nummers 1 spelen tegen nummer 2, nummer 3 neemt het op tegen nummer 4 etc. na de 2e omloop een nieuwe ranglijst met weer de nummer 1 tegen nummer 2 etc. Mocht het zo zijn dat deze ploegen al tegen elkaar hebben gespeeld dan wisselt de onderste van die twee met de bovenste van de volgende partij (bijvoorbeeld 1 tegen 3 en 2 tegen 4).

Snappen jullie het nog? Mooi wij ook niet maar we hebben het toch maar geprobeerd.

De scheidsrechter gaf aan dat hij wel mee wilde doen aangezien er 1 speler te kort was.

Maar dan wil ik wel alleen opslaan sprak hij! Geblesseerd was hij, jaja.....

Er werd geloot:

1 Binne Tuinstra, Fred Fiege en Annie Poelstra

2 Uco Bauer, Renze Poelstra en Harm Mink (3 huizemers in 1 partuur als dat maar goed gaat)

3 Tom Couperus, Rein-jan Buren en Roel Ewouds

4 Bas Postma, Hendrik Okkema en Sietske de Bos

5 Samme Overal, Hanny Overal en Sybren vd Zwaag

6 Abe-jan Stegenga, Kor vd Wal en Gerard Lodder

 

De 1e Omloop.

1 begon dus tegen 2, Binne, Fred en Annie waren gebrand op succes, Fred de koning van Vlieland, Annie dit jaar al 2 kransen aan de muur en Binne kaatst tegenwoordig nog maar 1 keer per jaar dus dit was zijn kans. Uco, Renze en Harm daarentegen, Uco had nog geen succes op Terschelling, Renze kaatst het hele jaar al mee maar kwam niet verder dan een derde plaats. en Harm kaatst helemaal niet meer dus ja wat kon je daar van verwachten.

Nou het werd een zeer spannende partij maar op 5-5 2-6 was het in deze partij over voor het partuur van Binne.

Nummer 3 tegen nummer 4 dan, Tom, Rein-jan en Roel probeerden van alles en hadden misschien wel iets meer verwacht maar Bas, Hendrik en Sietske maakten weinig fouten en kaatsten vooral met het hoofd. Vliegensvlug was het 1-5 4-6 voor partuur 4.

5 tegen 6 was de laatste partij in deze omloop, Samme, Hanny en Sybren tegen Abe-jan, Kor en Gerard. Samme had een paar biertjes gehad de avond ervoor en dat wil nog wel een betekenen dat de eerste partij hij nog niet echt meedoet, maar zus Hanny had hem aardig op weten te peppen tegen oud dorpsgenoot Abe-jan, die maar met 1 reden naar Terschelling was gekomen. Ook Kor en Gerard probeerden verschillende technieken, maar Sybren liet ook zien dat het bij hem wel goed zat en Samme, Hanny en Sybren pakten de overwinning met 5-2 6-2.


Stand na 1e omloop: (Winst is 7 Punten)

1: 4 met 7 voor en 1 tegen

2: 5 met 7-2

3: 2 met 7-5

4: 1 met 5-6

5: 6 met 2-6

6: 3 met 1-6

De 2e Omloop. 

Het was warm maar iedereen wild eigenlijk meteen door, volgens de ranglijst moesten 2 en 1 weer tegen elkaar, dus steeg 6 een plekje waardoor 2 tegen 6 ging spelen en 1 tegen 3, (nog steeds te volgen?)

In theorie was alles nog mogelijk, bij winst in deze omloop kon je gewoon nog de kransen pakken bij verlies werd het toch wat lastiger.

1 en 3 gingen ervoor, het partuur van Binne had hiervoor nipt verloren en wilde sportieve wraak, Tom en zijn maten waren snel klaar in de vorige omloop en misschien scheelde dat wel bij deze warmte want het werd 4-5 0-6 in hun voordeel.

Het partuur van Uco tegen Abe-jan, de degelijkheid in het spel van Uco Renze en Harm (die het af en toe nog wel wat spannend maakte, tot ergenis van Renze) gaf hier toch de doorslag, Abe-jan, Kor en Gerard waren hier niet tegen op gewassen, 5-3 6-2.

Dan de nummers 1 en 2 van de ranglijst, oftewel 4 tegen 5.

Samme had waarschijnlijk zijn kruit verschoten in de partij tegen Abe-Jan, en het Partuur van Bas, Hendrik en Sietske gingen vrolijk door met het tactische spelletje, Hanny en Sybren konden helaas niets anders dan toezien hoe partuur 4 met 5-1 6-0 het veld af liep.

Stand na 2e omloop

1: 4 met 14-2

2: 2 met 14-8

3: 1 met 9-12

4: 5 met 8-8

5: 3 met 8-10

6: 6 met 5-12

De 3e omloop. 

Na een heerlijk gehaktbal van de sponsor, Wim en Sjoukje Reinigert, en een heerlijke soep van Camping Terpstra.

Tom tegen Abe-jan, Tom, Rein-jan en Roel hadden in theorie nog kans op de 2e plaats, voor Abe-Jan, Kor en Gerard was dit een oefenpartijtje voor de volgende keer, helaas zat er voor hun niets meer in, maar ze gaven niet zomaar op, het ging even gelijk op, maar uiteindelijk liep het partuur van Tom uit naar een 5-3 6-2 overwinning. Pakken ze toch een medaille?

Ze waren dan afhankelijk van de andere partijen, 1 tegen 5 knalden uit de startblokken met het opslaggeweld van Samme en Binne. Hanny en Fred stonden beide voorin en maakten het een echte partij, Annie en Sybren hadden een paar zeer gemene opslagen en pakten menig punt. Helaas voor Samme en zijn  maten gingen ze onderuit met 5-3 6-2. Het partuur van Binne stond derde ondanks 2 nederlagen en pakte dus nu toch een overwinning.

De winnaar van de wedstrijd tussen 4 en 2 kon zich winnaar van de dag noemen maar de verliezer was nog niet zeker van de 2e plaats en zelfs niet van de 3e.

Bas, Hendrik en Sietske gingen wederom door met waar ze gebleven waren, degelijk en met het koppie. 1-0 6-2 voor maar toen..... Uco, Renze en Harm kregen een soort van blauw gele gloed boven hun hoofden en gingen meer als team aan het werk, misschien gesteund door diverse opmerkingen (vooral negatief) maar ze werden sterker en sterker, de 6-2 werd omgebogen naar 1-1 en binnen een mum van tijd was het 1-5 in hun voordeel, wel eens waar een paar keer op 6-6 maar Bas, Hendrik en Sietske waren er stil van, zo soepel in de eerste 2 partijen bij hun, zo soepel ging het nu bij de tegenstander. Harm (de geblesseerde) slaat op bij 1-5 6-4 krijgt de bal terug en mept hem over het perk.Afgelopen! Uco, Renze en Harm , de 3 muske(huzemer)teers hebben het toch geflikt.

Na de stemmingsronde was het snel duidelijk dat Uco de Koning was volgens velen en hij kreeg dan ook de bijbehorende telegraaf uit handen van de partij Sponsor.

De ander prijzen werden uitgedeeld en toen bleek dat de verschillen klein waren en het partuur met 1 overwinning hoger eindigde dan de 2 parturen met 2 overwinningen.

 De eindstand:

1e: 2 met 21-9  Uco Bauer (Koning), Renze Poelstra, Harm Mink

2e: 1 met 16-15 Binne Tuinstra,Fred Fiege, Annie Poelstra

3e: 4 met 15-8   Bas Postma, Hendrik Okkema, Sietske de Bos

4e: 3 met 15-13 Tom Couperus, Rein-jan Buren, Roel Ewouds

5e: 5 met 11-14 Samme Overal, Hanny Overal, Sybren vd Zwaag

6e: 6 met 8-18  Abe-jan Stegenga, Kor vd Wal, Gerard Lodder

 

Na een bedankje voor iedereen, spelers/sponsors/publiek was het nog lang gezellig……  ©Bas Postma