Schaafsma partij | KAATSVERENIGING TERSCHELLING

Nadat de afgelopen week alle weermannen en vrouwen hun best hadden gedaan om ons te doen geloven dat het zondag prachtig mooi weer zou worden met 20 ºC, was het regenachtig weer met de helft van de temperatuur die voorspeld was. 

Gelukkig is kaatsen een sport voor echte mannen en vrouwen, en kon de wedstrijdcommissie 7 parturen samenstellen. Er werd gespeeld in 2 poules.


Poule 1 met 4 partuur beet het spits af om 1 uur. Bas Postma, Evert Wendelaar en Gerard Lodder gingen de strijd aan tegen Piet Jetze Heeringa, Steven Kleijn en Pieter Bergsma. Meteen bleken de omstandigheden moeilijk te zijn. Het was erg glad, en de regen maakte het, vooral voor de brildragers wat moeilijk. Piet Jetze had in geen 6 jaar gekaatst, maar dat was hem niet af te zien. Steven stond voorin, en moest er even inkomen, dit was weer de eerste keer voor hem dit seizoen, en hij had vooral in het begin moeite met de opslagen van Gerard en Evert. Pieter sloeg als vanouds op, en de opslag van Piet Jetze was striemend. Evert en Bas in het perk hadden moeite om de ballen weg te krijgen, en hoge ballen waren meestal een prooi voor het prima veldspel van hun tegenstanders. Vrij eenvoudig werd de partij dan ook gewonnen door partuur Piet Jetze.


Daarna kwamen Franek Bikowski, Peter Draaisma en Sanne Bergsma in actie tegen Frank Schaafsma, Fred Fiege en Jos van Rosmalen. Partuur Franek kwam vrij eenvoudig op voorsprong en leek op 5-4 de winst op zak te hebben. Maar partuur Frank dacht daar anders over, kwam terug naar 5-5 en won het laatste eerst. Een niet gedachte, maar verdiende overwinning.


In de tweede omloop nam partuur Piet Jetze het op tegen partuur Franek. De laatste nog een beetje geprikkeld door hun eerdere verliespartij, speelden goed geconcentreerd, wisten prima kaatsen te leggen, en ook het veldspel was niets op aan te merken. Maar ook het andere partuur was gebrand op een overwinning en dus werd het een spannende partij. Vaak naar de 6-6, wist partuur Franek te winnen.


Hierna ging partuur Bas voor hun laatste kans tegen partuur Frank. Maar te veel missers, en goed spel van hun tegenstanders maakten dat ze hun meerdere moesten erkennen in hun tegenstanders en proberen zich te revancheren in hun laatste partij.


Ook dit viel niet mee, Bas sloeg gremietig nog wel de enigste rechtstreekse bovenslag tegen partuur Franek, maar het geloof in een goed resultaat spoelde net als de voortdurende regenval langzaam weg. Na hun derde nederlaag konden ze zich ontdoen van hun kletsnatte sportkleding en het vervolg van de partij volgen via de zijlijn. 


De laatste wedstrijd in poule 1 ging tussen de Parturen Piet Jetze en Frank Schaafsma. Frank zijn kleren waren van wit ondertussen omgetoverd in grijs, door een paar buikschuivers, Fred had een pet opgezet tegen de regenval, maar was hierdoor zo nu en dan de bal even kwijt, en Jos stond zowat te rillen van de kou, omdat hij een plens water van de party tent over zich heen had gekregen. Ieder wist wat hem te doen stond. Winnen betekende naar de finales, maar ook bij een verlies partij kon er nog door gegaan worden. In een spannende partij trok Piet Jetze aan het langste eind, en bleef het Partuur Frank beteuterd achter. Ze kwamen net een eerst te kort om naar de kleine finale te gaan. Nu ging partuur Franek strijden om de eerste prijs in de grote finale, en mocht Partuur Piet Jetze gaan strijden om de derde en vierde plaats.


In poule 2 namen Partuur Erik Bergsma, Jacob Bergsma en Taeke Hoekstra het op tegen partuur Rein Jan Buren, Renze Poelstra en Annie Poelstra. Twee foutjes van partuur Rein Jan kosten hun de overwinning, eerst sloeg Renze een bal tegen Annie aan, en vervolgens sloeg Annie haar enigste buitenslag op 6-6. Wel kwamen ze goed terug naar 4-4, maar wisten het goede spel niet door te zetten, ook al omdat Erik de hoge opslagen van Rein Jan en Annie wat beter ging uitslaan. 


Daarna was het de beurt aan Partuur Wim Reinigert, Doede van der Meer en Anne Schaafsma, zij namen het op tegen Partuur Rein Jan. Na een aanvankelijk slecht begin, kwamen ze beter in de wedstrijd en bogen een 4-2 achterstand om in een klinkende overwinning. Wat betekende dat ook het partuur Rein Jan zich kon omkleden en een versnappering kon nemen, terwijl de twee andere parturen onderling gingen uitmaken wie voor de kransen ging kaatsen en wie de kleine finale zou spelen.

Dit werd een prachtige strijd. Waar op het scherpst van de snede werd gekaatst, de scheidsrechter goed moest opletten vanwege de dode objecten, de wel of niet kwaad ballen, de kaats een beetje vooruit of achteruit. Deze partij had alles en eindigde met alles aan de hang. Bij 5-5 6-6 werd partuur Wim de winnaar, en zij gingen naar de finale, terwijl partuur Erik het moesten gaan doen in de strijd om de 3-de en 4-de plaats.


De kleine finale tussen Piet Jetze, Steven en Pieter tegen Erik, Jacob en Taeke was ook de strijd tussen pa en zoon Bergsma, en de strijd tussen de postbodes. En ook hier was geen plaats voor mededogen. Alles werd gegeven, veel was toegestaan. Weer discussies over kwaad of niet kwaad. Geen centimeter toe willen geven van beide kanten, of te wel; Strijd met een hoofdletter. Het goede nieuws was dat de miezer regen was gestopt, het slechte nieuws dat het nu echt regende. Maar het mocht de pret niet drukken. Met goed spel van beide kanten werd het een triller eerste klas, maar was partuur Erik net iets beter en werd derde, en moest partuur Piet Jetze genoegen nemen met een vierde plaats.


De grote finale; Partuur Franek begon aan de opslag tegen voorin Wim, en achterin Doede. Sanne sloeg goed en gedegen op, vaak achterin, waar het met stuit moeilijk uit te slaan was. Met regelmaat moest er gedweild worden om het niet te gevaarlijk voor de spelers te maken. De regen kwam gestaag naar beneden en maakte het er niet makkelijker op. Anne had ook een prima opslag en het viel voor Peter (voorin) en Franek ook niet altijd mee om de ballen weg te krijgen. De twee voor minst opslagers (Franek en Doede) deden niet onder voor hun voorbest collega’s en sloegen moeilijk en hard, heel hard op. Bij 5-3 6-6, werd de uitgeslagen bal door partuur Franek geretourneerd en kon Doede, ondanks de snoekduik met gevaar voor eigen veiligheid de bal niet keren voor het perk, en was hiermee de finale gespeeld in het voordeel van partuur Franek. 


Snel werd alles opgeruimd, zodat iedereen zich naar binnen kon begeven, de natte kleren kon verwisselen voor droge en kon bijkomen met een drankje en een hapje. Zoals ieder jaar was ook dit jaar de catering weer keurig verzorgd door de familie Schaafsma. 

De voorzitter reikte de prijzen uit aan de winnaars; de derde prijs was voor partuur Erik Bergsma, Jacob Bergsma en Taeke Hoekstra, de tweede prijs ging naar Wim Reinigert, Doede v/d Meer en Anne Schaafsma, en de eerste prijs ging naar partuur Franek Bikowski, Peter Draaisma en Sanne Bergsma, Franek werd met een meerderheid aan stemmen uitgeroepen tot koning van de partij.


Al met al een heel geslaagde dag, jammer van de weersomstandigheden, maar met een goede opkomst en veel inzet en plezier gekaatst. Waar Gerard Lodder en Rein Jan Buren het presteerden om een draad van een paar millimeter te raken, waar ondanks de glijpartijen geen blessures optraden, waar tussen de buien door, nog redelijk publiek werd vermaakt. Waar de wedstrijdcommissie een prima en onpartijdige loting verrichtte, (geen van drieën zat in de finales), de broodjes, worst en kaas prima smaakten, waar het biertje heerlijk koud stond. Er werd heerlijk nagezeten en nagepraat. De spelers van de wal nog net met de laatste snelboot naar huis konden.


Het bestuur wil dan ook iedereen bedanken voor zijn of haar inzet, Keurslager Schaafsma voor de verzorging en de sponsoring, alsmede camping Terpstra voor het beschikbaar stellen van de Koningsprijs. We hopen dat de grote deelname een vervolg krijgt bij de volgende partij, op 28 juni de H. Willemsma partij, dan weer op het veld achter de kerk in Hoorn.


Alle uitslagen;

Partuur 1; Bas Postma, Evert Wendelaar, Gerard Lodder

Partuur 2; Piet Jetze Heeringa, Steven Kleijn,  Pieter Bergsma

Partuur 3; Franek Bikowski, Peter Draaisma, Sanne Bergsma

Partuur 4; Frank Schaafsma, Fred Fiege, Jos van Rosmalen

Partuur 5; Erik Bergsma, Jacob Bergsma, Taeke Hoekstra

Partuur 6; Rein Jan Buren, Renze Poelstra, Annie Poelstra

Partuur 7; Wim Reinigert, Doede v/d Meer, Anne Schaafsma


Poule 1;

Partuur 1 - Partuur 2;3-5 0-6

Partuur 3 - Partuur 4;5-5 4-6

Partuur 2 - Partuur 3;4-5 4-6

Partuur 4 - Partuur 1;5-2 6-4

Partuur 3 - Partuur 1;5-2 6-4

Partuur 2 - Partuur 4;5-3 6-0


eindstand poule 1;

Partuur 3; 19 eersten

Partuur 2; 18 eersten

Partuur 4; 17 eersten

Partuur 1;   7 eersten


Poule 2;

Partuur 5 - Partuur 6;5-4 6-0

Partuur 7 - Partuur 6;5-4 6-6

Partuur 7 - Partuur 5;5-5 6-6 partuur 7 wint


eindstand poule 2;

Partuur 7; 14 eersten

Partuur 5; 12 eersten

Partuur 6;   8 eersten


Kleine finale;

Partuur 2 - Partuur 5;4-5 4-6


Grote finale;

Partuur 3 - Partuur 7;5-3 6-6 Franek Bikowski koning                             © Renze Poelstra