Schaafsma partij | KAATSVERENIGING TERSCHELLING

Het was afgelopen zondag winderig bij de Brandaris, tijdens de Keurslager Schaafsma straatkaats partij. Mede door het voetbal (passief en actief), en het volleybal toernooi van zaterdag, waren er enkele van de harde kern niet op komen dagen. 13 leden deden dat wel, en werden verdeeld over 5 parturen. Besloten werd een halve competitie af te werken, en om even over 1 uur werd de eerste bal geslagen.

Binne Tuinstra, met Frank Schaafsma en Annie Poelstra kwamen op een grote achterstand tegen het tweetal Bas Postma en Jeroen de Bos. Met een sterke eindspurt voorkwam het partuur Binne een nederlaag en won met 5-5 6-2. Ook de tweede wedstrijd was spannend tot het laatste moment. Renze Poelstra en Fred Fiege streden met hun volle gewicht en hun vele jaren ervaring tegen het drietal Wim Reinigert, Jacob Bergsma en Sietske de Bos, met alles aan de hang werd de strijd beslist met een bovenslag van Renze. Het partuur Jan Schuyl, Anne Schaafsma en Ben Ras waren toen aan de beurt voor hun eerste partij, tegen partuur Binne. De vader tegen zoon strijd brandde in alle hevigheid los. Scheidsrechter werd beticht van warrige beslissingen, wat zo maar waarheid zou kunnen zijn, er werd hier en daar eens overgelopen bij de opslag, wat ook zo maar waarheid zou kunnen zijn, en er werd gestreden om elk punt, wat zeker waarheid is. In ieder geval trok vader tegen zoon aan het langste eind, partuur Jan won met 5-3 6-4.

Daarna was het de beurt aan de parturen van de tweetallen. Hierin bleek vooral Bas als voorinse moeilijk te passeren, hoe Renze en Fred ook opsloegen, ze kwamen er bijna niet langs. In een snelle partij werden zij dan ook met 5-2 6-2 verslagen.

Partuur Wim, dat de eerste partij nipt had verloren, ging er in hun tweede partij vol tegenaan om kans te blijven maken op de eindoverwinning. Tegen partuur Jan lieten ze zien dat ook zij graag de eerste kransen van het jaar om hun schouders wilden dragen, en wonnen met 5-3 6-6.

Er waren nu door ieder partuur 2 partijen gespeeld, ieder had 1 partij gewonnen, en door de lengte van de partijen, liet het zich aanzien dat het wel eens lang kon gaan duren. Dus werd er na overleg besloten de rest van de partijen met 2 eersten te beginnen. Hier en daar werd daar wat op gemopperd, maar ook dat hoort natuurlijk bij het kaatsen.

De derde ronde, was die van de strijd tussen de echtparen. Eerst tussen Renze en Annie Poelstra. Partuur Renze herstelde zich goed van hun verliespartij daarvoor, maar moest wel buigen tegen Binne en zijn maten. De opslag van Annie en Binne waren weer zeer degelijk, en in het perk waren Frank en Binne ook weer zeer goed bezig. Fred coastte Renze voortreffelijk, Renze jutte Fred op alle geoorloofde manieren op, prachtig tussenspel, en toch verloren ze met 5-4 6-4.

Hierna kwam het echtpaar de Bos tegenover elkaar te staan. Jeroen, als mede Bas stegen tot grote hoogte, en overliepen met goede opslag en prachtige uitslagen Wim, Jacob en Sietske. 5-2 6-6.

Renze en Fred gingen daarna er nog 1 keer volledig voor. Op het ondertussen behalve stormachtige, ook verrekt koud geworden Brandarisplein versloegen zij Jan, Anne en Ben in een leuke partij met 5-3 6-2. Daarna was het de beurt aan Wim en Binne. Je kon merken dat het er om ging. Hier en daar werden wat steekjes uitgedeeld, wat streken geleverd, en moest de scheidsrechter tot 2 maal toe beslissen dat een bal opnieuw gespeeld moest worden. Pas op 5-5 en 6-4 werd de strijd beslist in het voordeel van het partuur Wim.

De laatste partij van de dag was die tussen Bas en Jan. Ook hier werd weer op het scherpst van de snede gestreden. Het drietal van Jan kon het echter niet bolwerken tegen het tweetal Bas en Jeroen, de partij eindigde in 5-3 6-4. Snel werd het Brandarisplein ontruimt, en werd er verhuisd naar de keuken van Keurslager Schaafsma, waar nog het nodige rekenwerk en correctie moest worden verricht. Toen werd de einduitslag bekend gemaakt door de penningmeester. De nieuwe voorzitter Bas Postma lette goed op, vanaf de volgende keer is hij de man die dit mag doen.

De 5-de plaats was voor Jan Schuyl, Anne Schaafsma en Ben Ras, de 4-de plaats ging naar Renze Poelstra en Fred Fiege.

De 3-de prijs ging naar Binne Tuinstra, Frank Schaafsma en Annie Poelstra, de 2-de prijs was er voor het partuur Wim Reinigert, Jacob Bergsma en Sietske de Bos, met evenveel eersten als het partuur van Binne, maar met 1 eerst minder tegen.

De eerste prijs was voor Bas Postma en Jeroen de Bos. Zij kregen dan ook de prachtige kransen omgehangen door Sietske en Petra, 's morgens gemaakt door het collectief van Annie, Sjoukje, Hanny en Petra tijdens de eerste workshop “kransen maken tijdens de koffie”.

Dit jaar heeft Alex van Camping Terpstra zich opgeworpen als sponsor voor de Koningsprijs, een prachtige telegraaf. De eerste keer dit jaar werd hij uitgereikt aan Bas Postma, waarbij ook opgemerkt moet worden, dat ook Jeroen een voortreffelijke prestatie neerzette.

Het bleef nog lang onrustig op West, waarna zelfs een krans onder politie escorte veilig naar Oost moest worden vervoerd.

Het bestuur wil iedereen voor zijn of haar bijdrage bedanken, en ziet iedereen graag terug op bij de volgende wedstrijd, de Isola Bella dorpencup, op 22 mei.